Mide Kaldırır!: Eski Zamanlarda Protez Dişlerin ve Diş Beyazlatmanın Nasıl Yapıldığını Öğrenince Günümüz Teknolojisine Bir Kere Daha Teşekkür Edeceksiniz

19. Yüzyılın İlginç Diş Hekimliği Teknikleri

Bir zamanlar diş hekimliği tekniklerini gözden geçireceğiz, ancak asıl dikkat çekici ve biraz tiksindirici olan şey 19. yüzyılda kullanılan yöntemlerdi.

Diş çürükleri ve diş kayıplarının yaygın olduğu dönemde, protez dişler için oldukça ilginç yöntemler uygulandı.

İlk diş protezlerinin tarihi eski Mısır’a kadar uzanıyor.

MÖ 2,500’lerde, ilk diş protezleri altın tellerle sabitlenmiş dişlerden oluşuyordu. Binlerce yıl sonra, öküz kemikleri ve altın şeritler kullanılarak yedek dişler üretildi.

Mısırlılar için beyaz dişler oldukça önemliydi ve statü sembolü olarak kabul ediliyordu. Beyaz dişlere sahip olmak amacıyla, beyaz sirke ve ponza taşından yapılan macunlar kullanılıyordu. Ancak eski Romalılar, diş beyazlatmak için idrar içeren yüksek amonyaklı karışımlar kullanmaktaydılar.

Gelin şimdi asıl konumuza geçelim.

En çarpıcı ve rahatsız edici diş protezi uygulamalarından biri, 19. yüzyılda gerçekleşti. 1815’teki Waterloo Savaşı’nda yaklaşık 51,000 kişi hayatını kaybetti. Bazıları, ölü askerlerin dişlerini toplayarak protezler yapmak için satışa çıkardı.

Genç ve sağlıklı askerlerin dişleri toplandı ve bu dişler, “Waterloo dişleri” olarak adlandırılarak protezlerde kullanıldı. Doğal görünüm ve uyumları tercih sebebi oldu.

Aynı durum Amerikan İç Savaşı ve Kırım Savaşları sırasında da yaşandı.

Neyse ki bu durum zamanla değişti.

Ölü insanların dişlerini takmak istemeyenler, porselen dişler konusunda ilerlemeler kaydettiler. 20. yüzyılın başlarında, porselen dişler yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Fransız Diş Hekimi Nicolas Dubois de Chémant, 1788’de porselen dişlerin avantajları hakkında bir makale yayınladı ve 1791’de porselen dişlerin üretimi için patent aldı.

Ancak doğal olmayan beyazlıkları ve kırılgan yapıları nedeniyle dişler, altın yaylarla desteklendi.

Sertleştirilmiş kauçuk ile yapılan diş protezlerine geçildikten sonra birçok insan, gerçekten protez diş yaptırabildi. 20. yüzyılda ise akrilik reçine, metal ve porselen karışımından yapılan dişler yaygın olarak tercih edilmeye başlandı.

Bu gelişmeler sayesinde diş hekimliği daha profesyonel hale geldi ve günümüzdeki çağdaş teknolojiye ulaştı. Teknoloji ve bilimle şanslıyız!

Kaynaklar: BBC, Newby Diş Hekimliği Uygulaması, Bilimoloji, Arkeofili

Bu Haberleri de Okumak İlginizi Çekebilir:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top